Hírek

Gira Tervezői Nap

Hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy lakásunk már mindent jobban tud, mint mi magunk.

Például az időjárás függvényében állítja a redőnyt vagy épp kikapcsolja a fűtést, ha szellőztetünk, s már csak hab a tortán az automatikus világításszabályozás. A Symbol Café&Lounge-ban megrendezett Gira Tervezői Napon pont egy ilyen intelligens mintaszobát mutattak be. A Be Light! ott volt. A ház bejáratánál található Gira nemesacél kivitelű, süllyesztett videókaputelefon készülék akár 68 lakás kiszolgálására is alkalmas. A kaputelefon a lakáson belül több helyen is jelez. A Gira Videoterminal 15 cm-es színes TFT kijelzője tökéletes képet ad nappal és éjjel egyaránt az ajtó előtt állóról, de az F100-as design sorozat 5 cm-es kijelzője is könnyű azonosítást tesz lehetővé. A kialakított funkciók a harmadik évezred elejének megfelelő igényszintek szerint kerültek megfogalmazásra és kialakításra. Például az ablaknyitás esetén a szoba hűtése leáll és a szellőztetés befejezéséig csak kézi beavatkozással lehet elindítani, míg az ablak becsukása a korábbi hűtési/fűtési állapotot állítja vissza.


A ház oldalán elhelyezett GIRA meteorológiai központ szél-, eső-, alkony, megvilágítás- és hőmérsékletérzékelővel felszerelt, és az időjárásnak és napszaknak megfelelően vezérli a redőny állását, a szükséges fűtési hőmérsékletet. Sötétedés után a kaputelefon jelzésére a külső világítás automatikusan bekapcsol és a lakók által beállítható időtartamig világít. Természetesen verőfényes napsütésben a ház külső lámpái a kézi beavatkozást kivéve minden esetben sötétek maradnak. Természetesen a ház több pontján elhelyezett kapcsolók összehangoltan kapcsolják a ház világításait. Minden, a házban létrehozott funkció elérhető az érintőképernyőkön is. Ezentúl állapotjelzések, hibajelek, riasztások is megjeleníthetők a nagyméretű színes TFT képernyőkön. A rendszer lelkét a Gira HomeServere képezi, ez a programozható egység alkalmas az Internet kapcsolat fenntartására, logikai funkciók kialakítására, illetve a rendszer vezeték nélküli irányítását lehetővé tevő PDA-kal való kommunikációra is.


A Gira Tervezői Napon természetesen jelen volt a Be Light! is, amely a rendezvényt egy hangulatos Caboche függesztett lámpával támogatta. A Be Light! tervezőit lenyűgözték az építész(et) és a művészet kapcsolatáról, a design szó eredetéről illetve jelentéséről tartott   előadások, beszélgetések - mindezt érdekesebbnél érdekesebb képekkel illusztrálták a szervezők.