Hírek

MOME x BE LIGHT! pályázat: Összesítő

 

Az elmúlt hetekben Facebook oldalunkon már bemutattuk a MOME-s hallgatók által egy fiktív hotel közösségi terébe megálmodott világításkoncepciókat, melyeket mind egytől-egyig imádtunk! Hatalmas élmény volt látni a fiatal tehetségek munkáit, éppen ezért most egy csokorba is gyűjtöttük őket!


Cserba Anna, Nagy Tamás, Németh Soma közös, lyra című munkája:
"Egy olyan lámpacsalád létrehozása volt a célunk, ami indirekt fényt ad az alatta időző embereknek. Kollekciónk három darabból áll, melyből kettő reflexiós felülettel rendelkezik - egy kisebb és egy nagyobb méretű - illetve egy világítótestből, ami a legkisebb a trióból. Utóbbi elem a két nagyobb testre direkt módon világít, így azok indirekt fényt képesek maguk alá vetíteni, érdekes megvilágítási képet adva a káprázás elkerülésével. A két funkció kiegészíti egymást, együttműködésükkel jön létre a világítás installáció.


Felső-közép kategóriájú hotelek lobbyjába terveztük a kollekciót, egy olyan térbe, ahol napközben természetes fénnyel léphet reakcióba, az esti órákban pedig saját fényforrásai által világít.
Törekedtünk a tükröződő felületek és nézőpontváltás alapján létrejövő interaktivitásra, ami játékosságával dobja fel a teret. A tervünkben a skálázhatóság kérdése is megjelenik, az elemek számának és helyzetének változtatásával többféle alapterületű, belmagasságú térben is elhelyezhető.


A kollekció nagyobb darabjainak külső felületét akusztikai textillel borítottuk, így a fény tükrözése mellett a hangok visszaverődését is képes csillapítani. A belső tükröződő felületek anyaga és felületkezelése is változtatható a visszavert megvilágítási képekkel kapcsolatban támasztott igények alapján."

 mome lyra 4

 mome lyra 1

 

mome lyra 2

 

Nyírő Eszter, Győri Simon, Tarcsi Dóra közös, FLAME című munkája:
"Mindenkinek van olyan emléke mikor a tábortűz táncoló fényei körül megtapasztalta a közösség élményét; mi ezt az érzést szeretnénk bevinni a belső terekbe is. Olyan világítás tervezése a volt a célunk, ami a tűz meleg, atmoszférikus fényét képes imitálni, ez által meghitt hangulatot teremt egy hotel lobbi részében.


Első lépésként különböző anyagokat megvilágítva igyekeztük elérni a kívánt hatást. A réz segítségével tudtuk a legszebben visszanyerni a tűz által megfestett tónusokat, fényeket, így a búra belső oldala réz fóliával van bevonva.
A lámpa alapformája egy darab hajlított lapból készül. A feltekert rétegek lehetővé teszik, hogy több tónusú éles vagy éppen szórt fény jöjjön létre. Emellett a réseken át kiáradó fény kiemeli a csavart formát és a lámpa felületén is hangulatvilágítást hoz létre.


A búra belsejében egy fókuszált fényű spot lámpát és egy meleg fényt adó led gyűrűt helyeznénk el, melynek köszönhetően míg nappal fókuszált munkára alkalmas fényt bocsájt ki a lámpa, éjjel narancsos fényével meghitt hangulatot teremt egy jó beszélgetéshez."

 

mome flame 2

 

mome flame 3

 

Bársony Cintia, Reviczki Dóri, Csutorás Marci közös, Amura című munkája:
"Az AMURA projekt különlegessége onnan ered, hogy a tervezésben két formatervező és egy animáció szakos hallgató vett részt. Az animáció megjelenítését tűztük ki célul, melyhez a hívó szavaink a dinamika, az organikusság, a nyugalom és a szimbiózis.


Az AMURA egy olyan fali világítás installáció, ami a wow faktort képviselni a térben. A két plexi lap auraként öleli körbe a középső akusztikai panelt ezzel egy folyamatosan változó, kommunikáló installációvá válik. A panel lényege, hogy csökkentse az adott térben a zaj szintet, mely az általunk elképzelt társalkodó térben fontos szempont. Az atmoszféra, melyet a világítás megalkot organikus és dinamikus, de a nyugalom és a szimbiózis megteremtője is."

 

mome amura 1

 

mome amura 2

 

Buja Hanna, Cseh Domokos, Fügedi Balázs közös, Qabea című munkája:
"A Qabea* egy moduláris világító és árnyékoló rendszer. Napközben a természetes megvilágítást kihasználva a különböző magasságban elhelyezkedő, rétegenként egymást részben fedő függesztett struktúra izgalmas árnyjátékot hoz létre. A talajtól távolabb eső elemek nagyobb homályos, míg a közeliek kisebb, de élesebb árnyékokat vetnek a padlóra. A nap mozgásával a tér különböző, újabb és újabb arcait ismerhetjük meg.


Az esti órákban a világító betétek általános fényt biztosítanak. Ez különösen előnyös olyan nagyobb nyílt terekben, amelyet bár napközben a természetes fény megvilágít, de az esti órákban a világítás problémát okozhat. A Qabea modulatirtásának köszönhetően könnyen adaptálható bármilyen épület belső tereibe, azok méretétől függetlenül. A betétek inspirációjául az arab világ árnyékoló struktúrái szolgáltak, de ezek az elemek egyszerűen az adott hotel barndjéhez alakíthatóak. A geometrikus formavilága miatt különböző anyagtársításokkal a Qabea könnyedén megállja a helyét butik hotelekben vagy luxus szállodákban is."

*Qabea jelentése arabul: hat

 

mome qabea 3

 

mome qabea 1

 

mome qabea 2

 

Horváth Orsolya, Gyarmati Dezső, Pataki Katalin, Petruska Márta közös, Emlékfény című munkája:
"A választott közösségi terünk egy ipari stílusu, antik átriumokat visszaidéző találkozási pont. A 16.századi erdélyi kúria és annak 21.századi indusztriális jellegű toldása egy épületben léteznek. Ezen dualitás, a régi és az új, egy szférában való megjelenése jelentette a koncepciónk alapját.


Az eredeti kúria csúcsíves boltozatait emlékszerű fényekkel idéztük vissza. Az organikus reflexiókat egy régi meleg üveg technika segítségével érjük el, melyben az 1100 fokos folyékony üveg hirtelen hideggel találkozik, s ennek hatására rusztikusra szilárdul. Egy 15x15 cm-es kockában elhelyeztünk bizonyos szögben 2 maszkoló lapot. Igyekeztünk minél kisebb, minél geometrikusabb formából előidézni az effektet, hogy annak nagyobb volumenű és organikus fénye meghökkentő legyen a felhasználó számára. 4 lámpát a terem 4 sarkában helyeztünk el, így a felül kialakuló boltívek hatásukban/optikailag összeérnek az átrium csúcsos üvegtetejével. Az alsó részen megjelenő fénysáv pedig a tér közepe felé mutat, majd egyre elhalványul, ezzel is irányítva a figyelmet a közösségi színtér csomópontjára."

mome EMLEKFENY 1

 

mome EMLEKFENY 3

 

mome EMLEKFENY 4

 

Dawson V. Viktória, Dudok Edit, Treffler Máté közös, Stjarna című munkája:
"A Stjarna fényinstalláció egy letisztult, modern térben nyújt olyan vizuális élményt, melynek aktív résztvevője a néző, a koncepció szerves része az ő helyzete: a függesztett világítótestek a térben szétszórtan, látszólag rendezetlenül helyezkednek el, azonban adott pontból nézve együttesen konkrét formát, egy kristálycsillárt adnak ki. Az ikonikus, klasszikus értelemben vett luxust idéző sziluett és annak különböző variánsainak megjelenítése programozható, ezáltal interakcióra hívja a nézőt, hogy az installációt ismét körbejárva megkeresse azt a bizonyos nézőpontot."

 

STJARNA 1

 

stjarna 5

 

Turi Andris, Pál Judit, Lábady Leó közös, Refraction című munkája:
"Egy multifunkcionális közösségi tér átjáróját választották Budapesten. Az átlagosnál hosszabb átjáró elegendő időt biztosít egy mély benyomás kialakítása a vendégekben. Mivel a fények egy texturált plexi mennyezet alá kerültek a koncepció víz alatti érzést kelt az átsétáló emberekben. Amint bejutunk a lámpák a plafontól távolabb kerültek, így egyre lágyabbá és szélesebbé vált a megvilágítás, aminek a célja, hogy jelezze az elmélyülés érzését a bejutás időtartama alatt."

mome refraction 1

 

mome refraction 2

Ábrahám Viktória, Klöpfler-Topor Tibor és Szász Ramón közös munkája:
„A világításkoncepció terve tágas, nyers falakkal körülvett, industrial jellegű térbe készült. Az első koncepcióban optikai szálakból szőtt fényfüggöny használatával alakították ki a szálloda lobbyjában a világítást. A formája és a dinamikája invitálja a vendéget a recepcióhoz és az étterem részhez és megvilágítja a recepció felületét. A másik ide tervezett világítótest pedig az étteremben kap helyet, és az átlátszó napelemeknek köszönhetően kihasználja a nagy ablakokon beáramló fényt.”

 mome 1 csapat

 

mome 1 csapat 2

 

A zsűri az alábbi 4 csapatot választotta ki továbbjutóként, akik részt vehetnek egy KFI kurzuson és elkészíthetik a koncepciólámpáik működő modelljeit!
lyra
Quabea
FLAME
AMURA