Hírek

Spanyol design Londonban

Szeptember 18-án kezdődik Anglia vezető designeseménye Londonban. A 100 % Design a legjelentősebb gyártók és a legkeresettebb designerek találkozóhelye. Az eseményen egyedülálló módon mutatkoznak be az építészet és formatervezés legújabb projektjei, a kortárs belsőépítészet innovációi és az új tehetségek.

A világhírű spanyol lámpagyártó cég, a Marset idén másodszorra mutatkozik be a nagyközönségnek a designvilág kihagyhatatlan eseményén. Az idei év újdonságait viszi Londonba a formatervezésben élen járó spanyol Marset, köztük az állatkertről elnevezett, falra szerelhető ZOO lámpatestet. Az öntött műanyagból készült lámpa modern vonalvezetése rendkívül hasznos funkcióval párosul: a forgatható szórófelület segítségével direkt és általános világítást is létre lehet hozni a 3 Wattos LED izzókkal.


Joan Gaspar tervezte a LED PIPE sorozat újabb darabjait, melyek szintén Londonba érkeznek a hétvégére. A LED PIPE kollekció ezúttal hasznos olvasólámpával bővül, amely fémből és hőálló alumíniumból készül. A tervezés során Gaspar egyszerű megoldásokat keresett, olyan formavilágot álmodott meg, ami nem túl hivalkodó, ráadásul ergonómiailag is megfelel az elvárásoknak.


Elsődleges szempontja az volt a tervezőnek, hogy a felhasználó könnyedén tudja irányítani a fényt, amit egy forgatható szerkezettel oldott meg. Ezen kívül fontos volt a biztonságos használat is, így döntött a hőálló felület mellett, amellyel elkerülhetők a lámpatest felforrósodásából adódó égési sérülések. A LED PIPE - ahogy a neve is jelzi - 3 Wattos LED izzókkal működik, és öt különböző színben lehet kapni, ezáltal könnyedén illeszkedik bármilyen modern lakásbelsőbe.


A tervező egy másik lámpateste is bemutatkozik a 100 % Design kiállításon. Az anyagfelhasználását és a formavilágát tekintve is teljes mértékben kortárs NOLITA sokoldalú felhasználást tesz lehetővé. Gaspar megtervezte a lámpa asztali, fali és függesztett változatát is. Dupla rétegű polycarbonátból készül ez a lámpatest, a belseje átlátszó opál, míg a külső borítása tömör fekete vagy fehér színben választható. Az egyedülálló részlete, a forgatható kar alumíniumból készült és lehetővé teszi a lámpatest magasságának állítását. A tervezéskor kulcsfontosságú volt a megfelelő arányok megtartása a kifinomult és elegáns végeredményhez.


Az anyagok - különösen a burához felhasznált polycarbonát -, a változatos színekkel és textúrákkal szintén fontos szerepet játszottak a tervezésben. Gaspar törekedett az egyszerű formákra és arra, hogy maga a gyártási folyamat is egyszerű maradjon. Gyönyörű és elgeáns lámpát tervezett a Joan Gaspar és Javier M Borrás alkotta tervezőpáros. A MERCER különleges anyagok fúziójából jött létre, s minden bizonnyal mindenkit meghökkent látványos természetességével. A már létező kollekció két új tagja eddig nem használt textúrával készült. A nyers pamut bordázatú burával a tervezők célja az volt, hogy a lámpa és a környezete hatással legyenek egymásra.


A visszafogott eleganciát képviselő lámpatesteket függeszthető változatban, s a korábbiakhoz képest kisebb átmérővel, 20 és 30 centiméterben kínálja a gyártó.