Hírek

Joris Laarman

Joris Laarman Hollandia vidéki részén, egy Borculo nevezetű kis faluban született 1979-ben.

Gyerekkorában mindig is építész vagy tudós szeretett volna lenni. 1998-ban, miután egy évet képzőművészetet tanult, megkezdte tanulmányait a Design Academy-n Eindhovenben, összekötve a két tervező tevékenység folytatását. Miután 2003-ban kitűnő eredménnyel diplomázott, az általa készített, gyakorlatban is működő rokokó stílusú radiátorával közismertségre tett szert, amelyet számos múzeum megvásárolt és amellyel elnyerte a ”red dot design award” elnevezésű díjat. Még ugyanabban az évben elindította saját független Joris Laarman stúdióját, amely a termékdizájnra és felépítésre összpontosít, gyakran összekapcsolva a fogalmi és költői megközelítést a stílussal és a technológiával. A különösen egyedülálló termék kiadások kollekciója mellett számos jól ismert nemzetközi ipari formatervező cégnek, mint a Flos, Artecnica, swarovski, Princess, Jaga, DSM, Droog és ezeken kívül másoknak is dolgozik.

2006-ban Joris két társával elindította a schepping B.V.-t, amely lehetővé tette számukra, hogy önállóan csúcsminőségű kísérleti bútorokat és berendezési tárgyakat hozzanak létre, amelyeket galériákon keresztül értékesítenek a világ minden részén. A legutóbbi Bonechair nevet viselő széke, amelyet először a Barry Friedman Ltd. Galériával állított ki az Art Basel/ Miami művészeti vásár során és amelyet mostanában vásárolt meg a németországi Vitra Dizájn Múzeum.

Amióta csak elkezdte alkotói tevékenységét, Joris munkáit a világ minden pontján, számos vásáron, múzeumban és galériában kiállították; mint például 2006-ban, amikor az IMM cologne nemzetközi bútorvásáron megtervezte az egyik ideális ház (Ideal House) kiállítást. Legújabban a Domus magazin számára írt cikkeket és tartott szemináriumokat, továbbá meghívott oktatóként európai egyetemeken, mint a londoni Architectural Association-nél (Építészeti Szövetség), az amszterdami Rietveld Akadémián és a Design Akadémián tartott előadásokat.