Hírek

A Kelet varázsa

A FLOS tervezőjét, Patricia Urquiola-t elbűvölte a Távol-Kelet, így legújabb díjnyertes lámpája a hagyomány és a modernitás jegyében született.

Patricia Urquiola-t egy ősi keleti eszköz ihlette meg: a japán teaszertartások alatt használatos bambusz teakeverőt helyezte modern köntösbe. A bambuszostor elkészítésének módszerét, a bambusz hosszanti sávokra vágását ötvözte a vegyi eróziótechnológiával. Az eredmény egy alumíniumból, acélból és boroszilikátból készült, hajlékony, változtatható alakú és fénykibocsátású lámpa. Az alapállapotban 60 cm magas és 47 cm széles lámpa fehér és fekete színekben elérhető. Az ötletet a szakma is díjazta, a Chasen a 2008-as Wallpaper legjobb világítás kategóriájában lett nyertes. Patricia Urquiola 1961-ben Spanyolországban született.


Kezdetben Madridban tanult építészetet, majd Milánóban szerezte meg műszaki diplomáját. 1990-től már Achille Castiglioni-val, a FLOS egyik alapítójával dolgozott együtt. 1991-től Vicó Magistrettivel tervezett bútorokat, majd 1993-tól megnyitotta két barátjával saját stúdióját. Több tervezői díjat is nyert, és gyakran tart előadásokat konferenciákon és különféle nemzetközi egyetemek szemináriumain.