Hírek

A MOME HALLGATÓK ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA AZ IDEI DUTCH DESIGN WEEKRŐL!

A BE LIGHT! és a MOME együttműködésében megvalósuló Fény és akusztika című KFI (kutatás-fejlesztés-innováció) kurzus díjazottjaiként, októberben négy napot tölthettek a hallgatók Eindhovenben a Dutch Design Week-en. Ez Nyugat-Európa legnagyobb design eseménye, ahol több, mint 2600 kiállító és 355 000 látogató vett részt idén. Fogadjátok szeretettel a hallgatók beszámolóját!

 

„A látogatás során lehetőségünk volt megismerkedni a holland designkultúrával és betekintést nyerni a kortárs design legkülönbözőbb projektjeibe. Emellett volt alkalmunk megtekinteni egyetemi projekteket, diplomamunkákat, állandó kiállításokat, professzionális stúdiók munkáit és innovatív termékkoncepciókat.”

 

open2

 

"Eindhoven városán belül a szállásunk a Klokgebouw épületben volt, ami a Philips egyik régi gyárépülete és egyben a Design Week egyik legjelentősebb helyszíne. A városban szektorokra bontva lehetett megtekinteni a kiállításokat, amelyek biciklivel és gyalog is jól megközelíthetőek voltak. Ennek ellenére a Design Week szervezői ingyenes taxi szolgáltatást biztosítottak minden látogató számára, melyet néhányszor mi is igénybe vettünk a távolabbi helyszínek megközelítésére."

 open

 

"Rögtön az érkezésünk után a Klokgebouw épületben található Get Set kiállításon vettünk részt, ami a 2022-es Dutch Design Week mottójáról („Get Set…We’re on a Mission!”) kapta a nevét. A kiállítás öt csarnoka a Global Wellbeing, a Smart Liveability, a Creations of Trust, a The Next Generation, és a Digital Evolvement címeket viselő témák köré rendeződött. Itt az egyik legemlékezetesebb a hallgatók munkáiból álló spekulatív design kiállítás volt, ahol az alkotók azt a kérdéskört dolgozták fel, hogy milyen lesz a jövő szupermarkete. Ez azért is volt nagyon érdekes számunkra, mert lehetőségünk nyílt találkozni és beszélgetni a projektek alkotóival és első kézből kipróbálni az interaktív installációikat."

 

getset

 

"Ezenkívül megtekintettük a Dutch Design Award 2022-es nevezettjeinek és díjazottjainak munkáit is, amelyek között emberi hajból készült ruhadarabokkal és fából épített tömbházakkal is megismerkedhettünk. Részt vettünk a BioArt Laboratories kiállításán is, ami egy a város szélén elhelyezkedő kúriában és annak kertjében volt látogatható. Itt a biodesign legújabb vívmányait láthattuk; anyagkísérleteket, micéliumból és kombuchából készült tárgyakat, valamint lokális újrahasznosításra optimalizált és társadalmi problémákra reflektáló koncepciókat."

 

bioart

 

"A Design Week kiállításai mellett ellátogattunk Eindhoven állandó múzeumainak némelyikébe is, mint például a Philips Múzeumba, a Van Abbemuseumba vagy épp a DAF múzeumba, amelyek szorosan összekapcsolódnak a város történelmével. Megnéztük továbbá az Eindhoven Design Academy diploma projektjeit felvonultató Graduation Showt is, ahol több, mint kétszáz frissen végzett hallgató munkájával ismerkedhettünk meg. Ezek az alkotások sokkal inkább konceptuálisak és installáció jellegűek voltak, ezért szerintünk sok esetben közelebb álltak a képzőművészethez és a performanszhoz, mint a designhoz."

 

graduation

 

"Sokat inspirálódtunk a Drivers of Change expó projektjeiből is, melyek a jövő anyagait, gyártástechnológiáit, közlekedési eszközeit és társadalmi berendezkedését vizsgálták. Itt olyan projektekbe nyerhettünk betekintést, mint a 3D nyomtatott hídelemek, sarkjáró járművek és bioalapú kompozitból készült tartószerkezetek. Ezenfelül nagyon sok, az innovatív anyaghasználatra és fenntarthatóbb tárgy alternatívákra reflektáló projektet ismerhettünk meg. Ezek közül számunkra a leginkább gondolatébresztő koncepciók a tojáshéjból készült, levegőre száradó “kerámiák,” a vágóhídon kidobásra ítélt marhabendőből készült táska, és a komposztálható alapanyagokból készült csomagolóanyag voltak. Emellett láthattunk még ételhulladékból készített bőrszerű anyagokat, különböző bioműanyagokat és eldobott orvosi maszkokból készített edzőfelszerelést is."

 

end

 

 

"Összességében rendkívül tartalmas, élménydús és inspiráló négy napot tölthettünk Eindhovenben, ami még hosszú ideig emlékezetes marad számunkra. Igyekszünk a jövőbeli munkáinkban kamatoztatni az itt szerzett tapasztalatokat és tudást, a magyar designban pedig képviselni a fenntartható szemléletmódot."

 

Köszönjük a beszámolókat:
Butter Kitti - Formatervező művész MA2
Kiss Botond Levente - Formatervező művész MA2
Braunitzer Borbála - Divat-és textiltervezés MA2