Hírek

SIMES lámpatestek a rekorder akváriumon

 

Európa legnagyobb akváriuma 20 ezer élőlénynek ad otthont 7 millió liter vízben, egy 10 ezer négyzetméteres épületben. Az attrakció kültéri világítását a SIMES lámpatestei biztosítják.
2008-ban publikálta első alkalommal a Blue Planet terveit a dán 3XN stúdió, az építészcsapat alkotása 2013 nyarán nyílt meg a nagyközönség számára Koppenhágában.
A vízhez bármilyen szálon kötődő építészeti alkotásokon (akár vízparti fekvésük, akár funkciójuk miatt) rendszerint felfedezhetők annak főbb tulajdonságai. A Blue Planet, a 3XN új komplexuma a maga 53 akváriumával, 450-nél is több bemutatott élőlény típusával a legnagyobb akvárium Európában – tehát adta magát, hogy a funkció visszaköszönjön a formában is.





A tervezők a designt a víz hullámzásából vették, ha azonban felülről nézzük az alkotást, tisztán létszik, hogy az örvényből merítettek ihletet: ennek „epicentrumába” érünk a főbejáraton keresztül, ahonnan ha felfelé nézünk, a felszíni medence alját látjuk.


                          


Ügyeltek az építészek arra is, hogy az előreláthatólag évi 700 ezer látogatót vonzó látványosságban ne legyen tumultus. Úgy alkották meg az alaprajzot, hogy az egész komplexum szabadon bejárható legyen, nincs kötelező haladás irány, mindenki szabadon dönthet, mi után mit néz meg.

A kültéri világításhoz a SIMES termékeit alkalmazták, Blinker oldalfalba süllyesztett típusok, Coloumn kandeláberek és Focus fényvetők adják a Blue Planet megvilágítását.