Referenciák

Bosch Campus

Címkék: ,

 

A Bosch csoport új épületegyüttese nemcsak hazánkban, de közép-európai viszonylatban is jelentős kutatási, fejlesztési, valamint tesztelési központként üzemel majd. A hétszintes főépület mellett laborépületek és parkolóház alkotja a hatalmas komplexumot, melynek tervezése és kivitelezése során több mint 80 cég működött közre.

 

bosch 2709 10

 

A két hatemeletes és egy két emeletes irodaházban szintenként 600-800 világítótest kapott helyet, ez a szám magában foglalja az általános világítás mellett a biztonsági és irányfényeket, valamint a korlátvilágítást is. A projekt során csaknem 15 ezer világítótest kapott helyet az új Bosch Campuson.

 

bosch BAT2587

 

 Az irodákban a letisztult, modern megjelenés volt az irányadó, az éttermekben pedig a dekorativitás kapott nagyobb hangsúlyt, köszönhetően a belsőépítészeti koncepciónak. Az open office jellegű térben a fő elvárás az volt, hogy az egzakt szabványnak megfelelő világítást alakítsunk ki a munkaállomásokon, – amelynek elvárt szabványértéke 500 lux –, valamint adott terület egyenletességét, és az ott dolgozók világítási komfortját figyelembe véve.

 

bosch BAT3071

 

 bosch BAT2600

 

bosch BAT2592

 

A hatalmas parkolóházban elsősorban a műszaki tartalom került előtérbe: itt a fő feladat lámpatestek beépítése volt, amelyek biztosítják a szabványokban meghatározott 75 lux megvilágítási szintet. A laborépületek egyes helyiségeiben a technológiai igényekhez alkalmazkodva néhol robbanásbiztos, máshol vegyszerálló világítótestekre volt szükség.