Referenciák

OTP székház

 

A 30 méter magas irodaház építészeti koncepciójának legfontosabb vezérfonala az organikus elemek előtérbe helyezése volt: az épületet körülölelő rengeteg zöldfelület, a belső udvar és a tetőkert mellett a belsőépítészetben is a természetre utaló motívumok jelennek meg, hogy kellemesebbé tegyék az ott dolgozók mindennapjait.

 

 

 

 

A körülbelül 3500 darab designlámpatest kiválasztásánál a fő szempont az volt, hogy kiegészítsék-, illetve erősítsék a belső terek naturális jellegét.

 

 

otp 068

 

A közösségi- és irodaterek világításának tervezése során nagy hangsúlyt került a hatékonyságot támogató megoldásokra és a racionális fenntartási költségekre is, ezért komplex vezérlési rendszer került az irodaházba.

 

otp 122

 

 

otp 115

 

 

 Az irodaterek világítását biztosító 2600 db irodai lámpatesthez 1300 db, DALI-rendszerre csatlakozó kombinált fény- és jelenlétérzékelő tartozik, vagyis a világításvezérlési rendszer 1300 pontban méri a megvilágítást és figyeli a mozgást.

 

 

otp 114

 

 

A technikai- és a design lámpatestek kimondottan sűrű szenzorkiosztása lehetőséget ad arra, hogy a vezérlési rendszer csaknem munkaállomásonként szabályozza a világítótesteket a természetes fény- és a helyi jelenlétet figyelembevételével.

 

 

otp 124

 

 

A teljesen automatikus működési mód mellett lehetőség van kézi vezérléssel statikus világítási képek kiválasztására is. A világításvezérlés az épületfelügyeleti rendszerrel is kommunikál, így ez a központi rendszer lehetőséget biztosít arra is, hogy egy helyről akár az egész ház összes lámpatestét ki- vagy bekapcsolják.

 

 

otp 102

 

 

Építészet: Földes és Társai Építésziroda Kft., Mónus Építész Kft., ÖKO-BAU Kft.
Belsőépítészet: MádiLáncos Studio, Miliméter műterem

Generál kivitelező: Market Építő Zrt.
Épületvillamossági tervező: Artvill Kft.
Épületvillamossági kivitelezés: Vill-Korr Hungaria Kft.
Biztonsági világítás: Lumentron Electronic Kft.

Műszaki ellenőr: VeszprémBer Építő Kft.


Világítástechnika- és világítás vezérlés: BE LIGHT!
Világítástechnika: Kollár Tamás, Tóth Ramóna, Csiszér Tamás
Világítás vezérlés: Kis Ádám, Erhardt Árpád

Video: Merit Film Kft.
Fotók: Bujnovszky Tamás