Referenciák

MVM DOME

Címkék: ,

 

2021 végére elkészült az MVM Dome. A 20.000 fős, 50.000 négyzetméteres multifunkcionális komplexum világítási rendszerét a BE LIGHT! tervezte, szállította és programozta.

Az MVM Dome, korábbi nevén Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok rendkívül izgalmas szakmai kihívás elé állította a BE LIGHT! csapatát. Egy olyan rendszert volt lehetőségünk életre hívni, amely bemutatja, hol tart ma a világítástechnika, melyek az új technológiák, hogyan lehet több ezer címből álló vezérlési rendszert felprogramozni.

Világítástechnikai szempontból az épület leghangsúlyosabb eleme a homlokzatvilágítás. A munkát hosszas előkészítés előzte meg, ennek keretében megvizsgáltuk a lehetséges világítási képeket, minden egyes képhez hozzárendeltük, hogy milyen technológiával érhető el a hatás. A döntés végül egy nem mindennapi megoldásra esett, RGBW LED lámpatestek kerültek beépítésre a homlokzat palástjába, az ún. izomrostokba, innen világítják meg a lámpatestek a homlokzat hatalmas felületeit. Számos gyártó termékeit megvizsgáltuk, világítástechnikai méretezéseket végeztünk, dokumentációt állítottunk össze, mintavilágításokat tartottunk, így született meg a végső konszignáció. Speciális karakterisztikája miatt az ACDC - BLADE világítótestek mellett döntöttük, melyek folytatólagosan kerültek beépítésre az már említett palástokba. Az RGBW-s lámpatestekhez egy DMX protokollon kommunikáló vezérlési rendszert társítottunk, így lehetőség nyílik arra, hogy egyesével szólítsuk meg a lámpatesteket, és külön-külön vezéreljük azokat, akár kibocsátott fény színét, akár fényáramot, vagyis a kibocsátott fény mennységét illetően. A lassú átúszások, pulzálás mellett a DMX rendszer lehetővé teszi a gyors jelenetváltások előhívását is. Csak a homlokzaton összesen 11.328 DMX címet osztottak ki munkatársaink.  

 

MRK 3104

 

3color


A kültéri világítás a közönségforgalmi területet és a parkolókat foglalja magába, valamennyi területen szélesen sugárzó, káprázásmentes karakterisztikát alkalmaztunk. Tűt formázó design oszlopok találhatók közvetlenül a komplexum mellett lévő területeken, 12m-es magassággal, oszloponként 3-5 db. lámpatesttel, illetve 24m-es magassággal, 14 db. lámpatesttel.

 

HUNPOR MVM 4

 

A főbejáraton át érünk az MVM DOME aulaterébe, ahol egy grandiózus függesztett fényinstalláció fogadja a látogatókat. A lámpatest Csehországban készült a LASVIT manufaktúrájában, és összesen 848 darab kézzel fújt üvegcső alkotja. AZ RGBW világító egységek szintén vezérelhetők, ebben az esetben DALI protokollon keresztül.

 

IMG 4660

 

Elhagyva a főbejáratot érünk a kerengőkbe, illetve a közösségi terekhez. Ezeken a területeken a világításáról az MVM DOME belsőépítésze, az MCXVI Építészműterem tervei alapján gyártott egyedi lámpatestek gondoskodnak. A „V”-betűt formázó, függesztett profilok random elhelyezésben gyakorlatilag végigvonulnak az épület egészén, remek kontrasztot képezve a sötét tónusú mennyezettel. Nem pusztán funkciójukat töltik be, de markáns formájuk és mennyiségünk miatt meghatározó design elemmé, a belső tér védjegyévé lépnek elő. Hasonlóképp a minimál, letisztult formák köszönnek vissza VIP boxokban, igazodva a belsőépítészeti koncepcióhoz. Az általános világítást áramsínbe illesztett lineáris LED lámpatestek biztosítják, melyek végeinél 1-1 kiemelő, irányítható orientációjú spot kap helyet.

 

HUNPOR MVM 6

 

Egy ilyen jellegű létesítmény, így az MVM DOME központi eleme is maga a küzdőtér: a 0% és 100% között szabályozható sportvilágítás a legmagasabb fokú világversenyek HDTV közvetítéseire, valamint a flicker free technológia miatt szuperlassított felvételekre is alkalmas. A THORN - ALTIS LED lámpatatestek minden fő kamera irányból legalább átlag 2.400 lx vertikális és 4.000 lx horizontális megvilágítást biztosítanak. A rendszerre 6 sportvilágítási képet programoztunk fel, amely 16 különböző sportág szabvány szerinti világítására teszi alkalmassá az MVM DOME-ot, kiváló mélységélesség mellett.
A világítási rendszer rendezvények, koncertek lebonyolításánál is fontos szerepelt tölt be, alkalmas a nézőtér színhőmérsékletének változtatására 3000 K – 5700 K között. Ezzel a technológiával a nézőtér világítása a csarnok átalakítása nélkül, pusztán a világításvezérlésen keresztül, programozott módon képes funkciót váltani. Ezen világítás, ilyen teljesítményű lámpatestek esetében, európai szinten is első és egyedülálló.
Az alkalmazott lámpatestek - egységes rendszert alkotva – alkalmasak dinamikus világításra is. Show-világítási rendszerként, vagy abba integrálva dinamikus effektusokat (villogás, futófény) képesek bemutatni az előre megírt program alapján.

 

HUNPOR MVM 5

 

A projektben résztvevő BE LIGHT! munkatársak:
Sport- és közvilágítás: Kapcsos Tibor, Konczos András
Vezérlés: Kis Ádám, Pál Martin, Fail Attila
Homlokzatvilágítás: Kollár Tamás, Csiszér Tamás, Szekér Barnabás, Papp Gergely, Mezei Júlia, Kiss Csaba, Katona Sándor
Belső terek világítása: Kollár Tamás, Csiszér Tamás, Horváth Dániel, Mezei Júlia
Bonyolítás, helyszíni művezetés: Horváth Dániel, Kis Ádám, Kapcsos Tibor
Beszerzés: Kiss Dorottya
Projekt management: Morvai Zoltán

Építészet:  
Közti Zrt.
Vezető tervező: Skardelli György
Építészek: Borbély András, Borzsák Veronika, Csízy László, Petri Dávid, Oszoli Gellért, Varga Noémi, Bata István, Szegedi Éva, Rab Sarolta. Boda István, Jabudenszky Dóra, Méray-Horváth Mercédesz, Skrabákné Nagy Mariann, Skrabák Zoltán

Belsőépítészet:
MCXVI Építészműterem Kft.
Szokolyai Gábor, Hajdú Gábor

Műszaki Ellenőr:
Óbuda-Újlak Zrt.
Sárosi Csanád

Épületvillamossági tervező:
Hungaroproject Mérnökiroda Kft.
Komlósi Tibor, Kun Gábor, Kovács Viktor

Tájépítészet:
s73 Kft.
Dr. Balogh Péter István, Major József, Patka Zsuzsa Kincső

Látványtervek:
Vesztergom Ádám, Sándor Gábor
Kivitelező:
Market Építő Zrt.
Műszaki igazgató: Pintér Lajos
Oláh Viktória, Varga Kristóf

Épületvillamossági kivitelezés:
Vilati Szerelő Zrt.
Fodor János, Zimonyi Gábor, Juhász Attila, Kocsis Rajmund, Rumi Zsófia, Guti Péter, Noszek Csaba, Gángoly Emil

Sportvilágítás:
Major Gyula

Biztonsági világítás:
Lumentron Electronic Kft.
Kuzma Attila, Glázer Roland