Referenciák

Market 6.0 székház



A Market 6.0 székház átadásával új világítástechnikai minőség született Magyarországon. Csapatunk a lighting designt a belsőépítészekkel, F. Kovács Attilával (közösségi terek-igazgatóság) és a Lean Tech Mérnökirodával (irodaterek) közösen alakította ki. Célunk az elsődleges funkció, azaz az ergonomikus világítás kialakítása mellett az volt, hogy egy épületen belül, mintegy esszenciaként bemutassuk, hol tart ma a világítástechnika nemzetközi szinten. Bemutassuk milyen fejlesztések, innovatív megoldások vannak 2020-ban, ezeket hogyan és hol tudjuk megjeleníteni és végül egy intelligens rendszerbe integrálni. Pont emiatt a Market 6.0 a tervezés, majd a kivitelezés alatt egy lehetőséggé, referenciaponttá kristályosodott ki mérnök kollegáink számára, ahol saját magunk számára is bizonyíthattunk.

A főlépcsőházba kétszintű világítást terveztünk: friss innováció, a 2020-ban megjelentetett ún. 3D flexibilis LED fénysáv került a korlátok peremébe, mely teljesen szabadon hajlítható bármely irányba, úgy, hogy mindeközben a kibocsátott fény egyenletes marad. Egyedi konstrukció és gyártás F.Kovács Attila kreációja, a 15 méter magas függesztett csillár- installáció flokkolt, vagyis műbársonnyal bevont kőműves fándlikból. Gyártó csapatunk ezeket alakította át LED-es lámaptestekké. Külön gag, hogy a fándlik hangfalkábelen függeszkednek.     

Market iroda világitas belight 3
F. Kovács Attila belsőépítészeti koncepciója számos műtárggyal gazdagítja az aulateret, így nem is egy székház aulaterének, sokkal inkább egy kiállítótér világításának megtervezése volt a feladatunk. Mindezt összesen két típussal, egy flood optikás (diffúz karakterisztika) és egy spot optikás (kiemelő karakterisztika) sínes lámpatesttel oldottuk meg.  A rendszer szabályható, a DALI protokollon történő kommunikáció lehetővé teszi minden egyes lámpatest világítási képének beállítását, és applikáción keresztül a beállított jelenetek előhívását. A műtárgyak esetében elsődleges szempont volt, hogy azokat eredeti színükben láttassuk, ne torzítsuk tónusukat el a mesterséges fénnyel, ezért emelt színvisszaadású, Ra>90 spotokat használtunk. A lámpatestekben alkalmazott LED-ek SDCM 2 leválogatásúak, vagyis a lehető legpontosabban adják vissza színhőmérsékletet, ez esetben 4000 K-t.

Market iroda világitas belight 1


A tárgyalókban szintén az innovációé főszerep: az asztalokat jó hangelnyelő tulajdonságokkal rendelkező akusztikai lámpatestek világítják meg. A függesztett termékeken alkalmazott háló nem csak a hangelnyelés miatt fontos, hanem ütős designt kölcsönöz a lámpatestnek. Folytatva a szomszédos aulatérből induló koncepciót, ez estben is áramsínes spotokat alkalmaztunk az asztalok körüli terület, illetve az látszóbeton oldalfalak, akusztikai panelek kihangsúlyozásra.

Market iroda világitas belight 6


A Market 6.0 tágas, belsőépítészetileg letisztult irodaszintekkel rendelkezik. Világítástervezőként egyértelmű volt a BE LIGHT! csapata számára, hogy hasonlóan nagyívű, elegáns és légiest lámpatest-rendszer világítsa meg a területet. A függesztett direkt-indirekt panelek emberi kéz érintése nélkül, teljesen automatikusan szabályozzák fényüket az 500lx munkasíkon mért össz. fénymennyiség eléréséhez a beáramló természetes fény függvényében. Maguk a lámpatestek szintén vadonatúj, 2020-as modellek, a LED panelből kilépő fény egyenletességét és a káprázás korlátozást mikroprizma búra biztosítja.    

Market iroda világitas belight 4


Mintha egy designhotelben járnánk, az étterem kifinomult eleganicával várja a dolgozókat. A kantin esetében a világítástechnika kilép elsődleges funkciójából, és egy hatalmas, az egész terület behálózó egyedi gyártású rácsszerkezet képében jelenik meg. Az installáció 2700 Kelvines, meleg fehér LED-es fényforrásokat foglal magába.     

Market iroda világitas belight 5
Fotó: Bujnovszky Tamás