Hírek

Taste MOMEnts

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) vándorkiállítása a kortárs magyar design legprogresszívebb szereplőinek munkáiból építi fel sajátos látványvilágát.

A Taste MOMEnts a 20-as, 30-as éveiben járó, nemzetközi reputációval rendelkező 27 professzionális designer - grafikusok, fotósok, animációs szakemberek, divat-, ékszer- és formatervezők - alkotásain keresztül mutatja meg azt a különleges kreatív potenciált, szellemi tőkét, amely Magyarország hozzájárulása a kortárs design kultúra egészéhez. A nemzetközi vándorkiállítás gondolata egy olyan 127 éves múlttal rendelkező szellemi műhelyben született meg, amely a hazai vizuális kultúra letéteményesének tekinthető. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a design szót a lehető legszélesebb körben, nem szektorikusan értelmezi, s a tárgy-, a kép- és a téralkotás valamennyi területét ide sorolja; a design ma már nemcsak az ipari termelésben van jelen, de életünk valamennyi pillanatában interakcióba kerülünk vele az épített környezet, a használati tárgyak, a szolgáltatások vagy éppen a kommunikáció területén. Európában, sőt világszerte kitapintható tendencia, hogy az egyes országok a vizuális kultúrán és a designon keresztül próbálják definiálni önmagukat.


A MOME kiállítása hiánypótló, hiszen 2008-ban ez az egyetlen, széles alkotói területet átölelő design kiállítás, amely Magyarországot bekapcsolja a design nemzetközi véráramába. A tárlat jelentőségét mutatja, hogy a Taste MOMEnts a helsinki Magyar Kulturális Hét hivatalos nyitóeseménye volt, májusban bekerült a Berlini Nemzetközi Design Fesztivál (www.dmy-berlin.com) hivatalos programjába, szeptemberben pedig a London Design Festival (www.londondesignfestival.com) eseményei közé.


A Taste MOMEnts nem más, mint egy design lakoma, amelynek jelenetei egy végtelenül hosszúnak tűnő asztalon játszódnak. Egyfajta meghívás ez a magyar design asztalához, a párbeszéd reményében. Vizuális kultúránk, mint mindennapi táplálékunk jelenik meg a formabontó installációban. Az európai kultúrához tartozó lakomajelenetek folytatásaként mi is meg szeretnénk osztani másokkal, amink van, hiszen az asztaltársaság, a közös étkezés mindig beszélgetést indukál. Mi Magyarországon azt mondjuk, hogy az ember megüli az ünnepet, tehát asztalhoz ülünk, azért hogy az evés rítusán keresztül éljük át az összetartozás, az "itt és most" érzését. Megterítettünk hát, sajátosan magyar, túláradó adakozó kedvvel.


A Taste MOMEnts név egy vándorkiállítást takar, amely a Helsinki debütálást követően számos rangos európai designkiállítás, kulturális esemény részeként népszerűsíti a kortárs magyar design eredményeit. A berlini DMY vagy a London Design Festival olyan presztízsértékű megjelenések a számunkra, amelyek segítenek felrajzolni Magyarországot a design térképére. Budapesten a Design Hét idején az Iparművészeti Múzeumban mutatkozik be a tárlat. A vándorkiállítás útvonala: Helsinki-Berlin-London-Budapest-Stockholm.


Kiállítók:
Baranyai András, Barka Melinda, Ducki Tomek,  Farkas Zsófia,  Gera Noémi, Gáspár György, Je suis belle (Dévényi Dalma, Kis Tibor),  Kasza Julianna, Kárpáti Tibor,  Kudász Gábor Arion,  Lakos Dániel, Lipóczki Ákos, Luu Anh Tuan, Magyarósi Éva, Marton Zsolt, Mezei Ildikó, Orlai Balázs, Pozsgai Fruzsina, Püspök Balázs, Stark Attila, Sirály Dóra, Szöllősi Géza,  USE (Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila, Tóth András), Zana Krisztián

Kurátor: Halasi Rita Mária
Installációs tervező: Ágh Márton
Katalógus design: Nagy Norbert
Projekt management: Tamás  Eszter, Kohut Balázs