Hírek

Vörösmarty téri üzlet-iroda-apartman ház

A rendkívül modern építészeti jellemzőket magán viselő Vörösmarty téri üzlet-iroda- apartman ház egy különlegesen érzékeny történelmi környezetben épült fel.

Fazekas György (Építésziroda Kft.) szakértelmét bizonyítja, hogy ez a könnyed, high-tech stílusú épület tökéletesen harmónizál, a körülötte állókkal. Az épület meghatározó része a kívülről is jól látható 4 emelet magas átrium, ami a világítási koncepcióban is fontos helyet foglal el. A főhomlokzat a Vörösmarty térre néz, így kizárólag sétáló perspekívából látható.


A járókelőknek több idejük van a részletek szemrevételezésére, mint egy járműforgalmú útra néző épület esetében. A világítási koncepció ehhez igazodva finom, visszafogott, részleteket megmutató és kiemelő, színekkel operáló. Az általános világítását, az íves mennyezetbe süllyesztett 16db 70W-os ERCO gyártmányú fémhalogén lámpatest adja. A lámpatest kiválasztásnál a vizuális komfort iránti igény is szerephez jutott, ami a káprázásmentes reflektor és a mélyre húzott fényforrás biztosít. Ezeket a fényvetőket a könnyebb karbantarthatóság miatt egy motoros leereszthető szerkezetre (Luxlift) rögzítették, így a fényforráscsere is egyszerűen megoldható. Az oszlopok kiemelését keskenyen sugárzó 35W-os fémhalogén lámpatestek szolgálják, oszloponként 4db.


Az átrium hatásvilágítását számítógép vezérelt színváltós LED-es lámpatestek szolgáltatják. Az eredeti koncepcióban szerepelt még a hullámos álmennyezet színes derítése is, de ennek megvalósítása még várat magára. Az átriumtér teraszain dézsás növények kerültek elhelyezésre ("függőkertek"). A növények megvilágítását leszúrható tüskés LED-es Mareco Luce, Arrow elnevezésű fényvetői adják.  A teraszok szélénél színváltós LED-es lámpatestekből, Sagitario Tower 3, álló sorok vannak kialakítva, melyek az alattuk lévő szint padlózatán hoznak létre fényhatást.


A két oldalbejáraton belépve a szokásos kör alakú süllyesztett mélysugárzók helyett világító sávokkal, a Halla Serie 03 típussal oldották meg a világítást. Ezek az un. profil lámpatestek egyre több helyen tűnnek fel az új létesítésű világítási berendezésekben. Létezik süllyesztett, rászerelt és függesztett verziója is.