Hírek

Rekordszámú résztvevő a XIV. Építész-BE LIGHT! Regattán!

Az Építész Regattával való együttműködésünk több, mint egy évtizedre nyúlik vissza, mondhatni, a kezdetekről jelen vagyunk támogatóként vagy indulóként.  Úgy tartjuk, hogy táplálnunk kell a talajt, melyből mi magunk is kinőttünk, épp ezért az idei évtől BE LIGHT! az esemény főtámogatója. A Regatta 2021-ben minden eddigi rekordot megdöntött, 28 induló hajóval végül 190 fő vett részt a nyárindító vitorlás versenyen – remek érzés volt látni a grandiózus mezőnyt.

 

c2

Az időjárás kegyeibe fogadta a rendezvényt, mert bár a pénteken este betörő hidegfront egy váratlan jégvihart hozott, de a szombati túraversenyre így kellemesen hűvös és viharos erejű szélben került sor. Az indulás a megszokott helyszínről a BL Yachtclubból történt, a befutó a keszthelyi kikötő előtti nyílt vízen került kijelölésre. Az erős szélnek köszönhetően a leggyorsabb hajók bő két óra alatt célba értek, míg az utolsóknak is sikerült 4 óra alatt teljesíteni a versenytávot, és a nagyon szoros befutót végül 1 másodperc döntötte el.

 

Epitesz Belight regatta 2021 2

 

A szombati gálavacsora este 7 órakor vette kezdetét; először az alapító főszervező Kálmán Ernő köszöntője, majd dr. Bachmann Bálint rektor üdvözlete, végül Oleg Haman, a Cseh Építész Szövetség elnöke beszéde hangzott el. Ezt követően került sor a vacsorára, majd este 10 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjkiosztóra. A jó hangulathoz mi magunk is igyekeztünk hozzájárulni: a keszthelyi yachtclub teraszán szombaton délután BE LIGHT! fröccsterasz, majd este egy BE LIGHT! gintonic bár várta a vendégeket.

 

c3

 

Természetesen nem maradtak el TESLA kiállított modelljei sem, hirdetve a rendezvény elköteleződését a környezettudatosság iránt.  Vasárnap gyenge szélben tartott a visszaút Szigligetig, majd minden hajó visszatért a saját kikötőjébe.
Az eseményen a regatta történetében először részt vett mindhárom 75-ös cirkáló (Nemere II, Sirocco, Lillafüred) kiegészülve a Kishamissal, a Balaton legrégebbi hajójával és egy 70-es cirkálóval. A klasszikus vitorlások mezőnye végül egy 22-essel vált teljessé, jelenlétük emelte a rendezvény színvonalát, amely így mára a Balaton egyik legelegánsabb rendezvényévé nőtte ki magát.

 

Epitesz Belight regatta 2021 3

 

 

Fotók: Wéber Viktor és BE LIGHT!