Hírek

Jeanna és Sanyi története

Az ÉLJ Tudatosan Egyesület célja, hogy azokat a fiatalokat, akik állami gondoskodásban éltek, onnan kikerültek vagy mélyszegénységben élnek és készek tenni életminőségük javításáért, az oktatásba való reintegrációra felkészítse vagy munkahelyhez segítse, támogassa, továbbá lehetőséget adjon nekik az önálló, sikeres élet megteremtésére.  Örömünkre szolgál, csapatunk, a BE LIGHT! évek óta a program támogatója, és így részesei lehetünk a lentihez hasonló történeteknek. A következőkben az ÉLJ Tudatosan Egyesület írása olvasható.

"Jeanna 11 éves volt, amikor bekerült Berkeszre lakásotthonba. Édesanyja elvesztése után, őt és három testvérét az alkoholista apuka már nem tudta felelősségteljesen nevelni. Ott ismertük meg őket. Jeanna kissé magányos kislány volt, aki arra vágyott, hogy a szívét megoszthassa valakivel. Nyitott szív, nyitott szívre talált bennünk. Az évek teltek, Jeanna 17 éves lett, és szerelmes. A feltétlen szeretet utáni állandó kutatás, a kiszolgáltatottság, az értéktelenség és elutasítottság érzése a lányokat általában egy fiú karjába sodorja. A remélt szerelem kapcsán általában még nehezebb helyzetbe kerülnek. Nem volt másképp Jeannával sem.

48
Jöttek szépen sorban a gyerekek: Hanna, Sanyika és Brendon. A helyzet egyre kilátástalanabbá vált. Tiszabezdéden, a falu széli házban éltek. Jeanna egyedül maradt a három gyerekkel, a hideg télben. Karácsonyi körutunk során meglátogattuk őket. Nem részletezem, el tudjátok képzelni. Beszélgettünk, nagyokat hallgattunk. Szívszorító volt az egyik mondata: „Jucus, nem magam miatt aggódom: de ha velem történik valami, senki nem nyitja ránk az ajtót. Akár napokig is lehetünk így, és akkor mi történik a gyerekeimmel?” Felajánlottuk neki az új élet lehetőségét Kecskeméten egy anyaotthonban. Elfogadta. Szépen lassan,  lépésről-lépésre fejlődik, formálódik és általa a gyerekek is. Többen vagyunk körülötte felnőttek, akik mentoráljuk őt heti szinten. Nehéz a helyzet egyedül, és félelmetes a jövő egyedül, három gyerekkel. De hiszem, hogy sikerülni fog neki!

42
Jeannának szerencséje volt, mert gyerekotthonban nevelkedett. Micsoda anomália, nem? Isten a javára fordította ezt a helyzetet, azt, hogy így megismerkedett velünk, és amikor a kút legalját is megérintette, akkor tudott segítséget kérni tőlünk.

Sanyi története hasonló! Tiszavasváriból, a széles utcai romatelepről került a tiszadobi gyerekotthonba. Egy házból, ahol nem volt fürdőszoba és az éhezés mindennapos volt. Amikor bekerült 15 évesen, nem tudott írni, olvasni és magyarul is alig. Pár év alatt befejezte az általános iskolát. Egy vicces, élettel teli fiút ismertünk meg 2008-ban. Ahogy ő fogalmazott a változásról: „A gyerekotthoni évek után más lett a vágyam. Micsoda lehetőség, hogy van hol lefürdeni és van mit enni!”

unnamed 13

Tavasszal párjával és kisifukkal tarthatatlan helyzetbe kerültek, csak egy jó barát védte meg őket attól, hogy ne az utcán legyenek. Sikerült Kecskeméten albérletet, munkát szerezni.Sanyi kitartó munkájának köszönhetően ma már eltartja magát, és a családját. Folyamatos fejlődéséről az őt körülvevő szeretetteljes napi szintű mentoráció gondoskodik.
 
unnamed 14
Ők nem csak a maguk életét élik, hanem öntenek és öntenek a saját gyerekeik életébe! Minden megtesznek azért, hogy gyermekeik megélhessék azokat az álmokat, amikre nekik esélyük sem volt. Például egy gyerekszobát! Fontos látni, hogy a lehetőség nem merül ki ezeknél a fiataloknál abban, hogy lehetőséget adunk, de a folyamatos mentoráció, az hogy van kivel megbeszélni a problémákat, állandó fejlődést biztosít.

unnamed 12
Azért, hogy munkánkat tovább tudjuk folytatni, és újabb családok életének indítását tudjuk segíteni, adományboltot nyitottunk Kecskeméten. A „Fecske” néven induló boltnak nem csupán az a célja, hogy anyagilag tudjuk támogatni ezeket a családokat, hanem az is, hogy a társadalmat érzékenyítsük és figyelmet adjunk ezeknek a perifériára szorult gyerekekre. Célunk továbbá, hogy összekössük őket ezekkel a fiatalokkal, hogy a problémáik, küzdelmeik, sikereik láthatóvá váljanak!

Ide várunk olyan jó állapotban lévő használati tárgyakat, amelyek már nem használtok, másoknak értéket képviselnek! Példák: táska, váza, tányér, játék, bicikli, háztartási gépek, bútorok stb."

2017. október

ÉLJ Tudatosan Egyesület
https://www.facebook.com/eljegyesulet


"Akkor élsz, ha másokért élsz."- Széchenyi István
ELJ logo