Hírek

Világítási mestermű a Sixtus-kápolnában

 

A művészettörténet kiemelkedő alkotását Osram LED-ek világítják meg.
Az OSRAM új típusú LED-es világítást szerel fel a római Sixtus-kápolnában. 500 év után a művészettörténet kiemelkedő alkotása eddig soha nem látott pontossággal tekinthető meg, mivel a műalkotás állapotát nem károsító megoldás jelentősen nagyobb megvilágítási értékeket enged meg. Ezen túlmenően 60 %-kal kevesebb energiát is fogyaszt, mint a korábbi rendszer. "A világítással szemben a legszigorúbb követelményeket a művészetek támasztják. A müncheni Lenbachhaus Múzeumban alkalmazott, és a világon egyedülálló világítási megoldást követve, a Sixtus-kápolna világhírű freskóira ugyanazok a rendkívül szigorú világítási előírások vonatkoznak, ismét kihangsúlyozva az integrált világítások területén az OSRAM maximális szaktudását" – mondta el Peter Laier, az OSRAM főmérnöke és a vállalat általános világítási üzletágáért felelős igazgatósági tagja.

A jövő évtől mintegy 7000 LED világítja meg egyenletesen a Sixtus-kápolnát, úgy, hogy a világhírű műalkotás a legnagyobb hatást keltse a szemlélőkben. A színskálát tudományos alapon, nagy pontossággal, egyedileg igazították Michelangelo freskóinak színes pigmentjeihez. A rendkívül pontosan irányított fény egyenletesen világítja meg a műalkotást, ugyanakkor nem kápráztatja a látogatókat. A lámpatesteket az ablakok alatt helyezték el, hogy a fénykibocsátás ugyanabba az irányba történjen, ahonnan a természetes fény érkezik. Korábban műalkotást a természetes fény adottságai, valamint a technológiai és műtárgyvédelmi korlátozások miatt nem lehetett kielégítően megtekinteni.




A művészeti alkotások védelme különösen fontos szerepet játszott a projekt tervezése során. Az új LED-es megoldás lényegesen szelídebb és kíméletesebb, mint bármely más mesterséges fényforrás alkalmazása. A körülbelül 50-100 lx-os (korábban 5-10 lx) megvilágítás biztosítja a festmény részleteinek felismerhetőségét, de öregítő hatása olyan kicsi, amennyire ez csak lehetséges. 
A világítás minősége mellett az új megoldás lényegesen gazdaságosabb is, mint a korábbi rendszer volt. Bár a megvilágítási szintet a többszörösére növelték, a Sixtus-kápolna világításának fogyasztása várhatóan több mint 60%-kal csökken. Ennek oka nem csak az energiatakarékos LED-ek alkalmazása, hanem a rendkívül pontos világítástervezés is, amelynek köszönhetően a kápolnát nagy pontossággal és fényszóródás nélkül világítják meg.
A LED4Art munkacímet viselő kísérleti projektet a Versenyképességi és Innovációs (PSP-CIP) keretprogramon belül az Európai Információs és Kommunikációs Technológia Támogatási Program támogatta. A támogatási program célja, hogy bemutassák a LED technológia új lehetőségeit az energiahatékonyság és a jobb minőségű fény tekintetében, elérve ezzel az új technológia gyorsabb piaci bevezetését. A projekt koordinátora az Osram, a többi résztvevő partner a magyar Pannon Egyetem, a spanyol Institut de Recerca en Energia de Catalunya, és az olasz Faber Technica tervezőiroda. 

Az OSRAM
Az OSRAM (Németország, München) egyike a világ két vezető fényforrásgyártójának. A cég portfóliója a teljes értékláncot lefedi, a komponensektől, a fényforrásoktól kezdve, az  elektronikus előtéteken és opto félvezetőkön, fénykibocsátó diódákon (LED) át, egészen a lámpatestek, világításvezérlés és különböző világítási megoldásokig. Az OSRAM 35.000 embert foglalkoztat világszerte és a 2013-as üzleti évben – 2013. szeptember 30-ig bezárólag – 5,3 milliárd eurós árbevételt ért el. Az üzleti aktivitás fókuszában több mint 100 éve a világítás, és ezáltal az életminősége áll. A társaság 2013. július 8. óta a Frankfurt-i és  München-i tőzsdén jegyzett cég (ISIN: DE000LED4000; WKN: LED 400; Trading symbol: OSR).

További információk: www.osram.hu  www.osram.com