Hírek

Idén is ADI Design Index-es a Foscarini

2012-ben a Behive, a Colibrì és Maki világítótestek kerültek fel ADI Design Index-re, mely válogatásból kerülnek ki a később a legjelentősebb olasz formatervezési díj jelöltjei.

Az olasz ipari formatervezési szövetség, az ADI (Associazione per il Disegno Industriale) évente teszi közzé válogatását a megelőző évben megjelent design tárgyakból. A legjobb formák felkerülnek az Indexre, vagyis a listára, ami már önmagában is elismerést jelent.

Később e listáról választják majd ki, mely alkotások érdemelhetik ki a Compasso d’Oro-t, a legrangosabb olasz design díjat. Gio Ponti és Alberto Rosselli olasz építész-formatervezők alapították a díjat 1954-ben, melyet eleinte évente, majd két- és háromévente adtak, adnak át.

Íme a 3 listás:

Behive: az asztali lámpa érdekessége a polikarbonát test, melyen csíkok futnak körbe, ez teszi plasztikussá az alkotást. Felkapcsolt állapotban a csíkok közti részek a fényesek, lekapcsolt állapotban pedig -ezzel ellentétesen- a körbefutó csíkok a világosabbak. A Foscarini a lámpatestet a 2011-es Euroluce kiállításon mutatta be, tervezője Werner Aisslinger.



Colibri: a pöttöm madárról elnevezett, és annak alakkára utaló állólámpa  több színben (a fehér és zöld különböző árnyalataiban) lesz majd elérhető. Kecses, elegáns, szép.



Maki: A függesztett lámpatestet a japán Nendo tervezte a Foscarini számára – mindez meg is jelenik a terméken: a japán „Maki” szó ugyanis azt jelenti, hogy „Tekercs”, erről pedig rögtön asszociálhatunk például a sushi-ra, mint a japán kultúra egyik legelterjedtebb „exportcikkére".