Hírek

A Pannonhalmi Bazilika rekonstrukciója

A Pannonhalmi Bazilika rekonstrukciójával együtt teljesen megújult a templom világítási rendszere. John Pawson brit építész, a munkálatok tervezője, Gunther Zsolt (3h építésziroda) az építészi munkák hazai felelőse, valamint Philip Rose lighting designer (Speirs + Major) koncepciója alapján be light! csapata gyártotta, szállította és programozta a teljes világítási és vezérlési rendszert.

A Bazilika paradox helyzet elé állította világítástechnikai szakembereinket. Egyértelműen egy olyan belső látványvilág kialakítása volt a cél, mely a múltba nyúlik vissza, az Apátság múltjára reflekltál, ugyanakkor a legkorszerűbb technológiát rejti magában -  középpontban a korszerű, környezettudatos műszaki megoldásokkal, világításvezérléssel, és a műemlékvédelmi szempontok messzemenő figyelembevételével.  Mivel több száz éves freskókat, műtárgyakat is meg kellett világítani, fontos volt, hogy a világítás UV sugárzástól mentes legyen.





A megbízó igényének megfelelően olyan világítótesteknek kellett a belső térbe kerülniük, melyek a fáklya, a gyertyaláng látványát idézik, kellő fénymennyiség biztosítása mellett. Szériagyártásban hasonló darabok nem érhetőek el, ezért Philip Rose és Stefan Dold (John Pawson építésziroda) tervei alapján a be light! egyedi lámpatesteket gyártott le, négy különböző verzióban. Függesztett változatban jelennek meg az oldalhajókban, asztali típusok kerültek a stallumra. Falikarok találhatók az északi és déli oldalhajókban, állólámpa formájában pedig a bejáratnál és az altemplomban találkozhatunk velük.   





Ami a technikai részleteket illeti, valamennyi egyedi lámpatest esetében igen összetett volt a kivitelezési folyamat: a megfelelő megvilágítási érték nagy teljesítményű, 30 Wattos LED-eket igényelt, ezért egyedi passzív hűtés, egyedi hűtőbordák kerültek a lámpaházba. A bronz lámpák üvegburáit egy kis manufaktúrában gyártották, kézi megmunkálással. 

A Bazilika főhajójának általános világítását, valamint az íves boltozat megvilágítását a Delta Light egyedi, erre a projektre kifejlesztett 60 Wattos Credo lámpatestei biztosítják. Ugyan a halogén fényforrások nem számítanak a legkorszerűbb rendszernek, de alkalmazásukat a kiemelt műemléki környezet indokolta. Ezentúl kisméretű, rejtett LED-es fényvetők találhatók a párkányzaton, megvilágítván az oldalhajók boltozatát és az oltárokat.   





Kiemelten fontos szempont volt, hogy a lámpatestek segítségével különböző fényhatások, effektusok legyenek elérhetők. A be light! a Helvar – DALI világításvezérlési rendszerét alkalmazta. A rendszer segítségével a Bazilika teljes világítása rugalmassá, testre szabhatóvá vált. A szerzetesközösség kérésére összesen 16, egyházi szertartásoknak megfelelő világítási jelenetet programoztak fel a be light! munkatársai. Az előre beprogramozott világítási jelenetek több helyről, többek közt érintőképernyőről is egyszerűen előhívhatóak. Lehetőség nyílik arra is, hogy a szertartást vezető személy az ambóról vezérelje a világítást.





Éves szinten 100.000 érdeklődő látogatja meg az Apátságot, érdekes feladat volt azt megoldani, hogy a kiképzett idegenvezető elindíthassa a Bazilika világítását, 30 perc erejéig teljes fényben csodálhassák meg a látogatók a templomot, de ez csak csendes, látogatói időben legyen lehetséges. A szertartások alatt a vezérlés védi a főprogramot, reteszeli az esetleges látogatói beavatkozásokat. Innen is látható, hogy a vezérlés teljes mértékben testreszabható, variálható.

A korhű lámpatestek és a vezérlés mellett a környezettudatosság is nagy hangsúlyt kapott a tervezés folyamán. Köszönhetően a beépített technológiának és a vezérlésnek, a Bazilika világítása energiatakarékossá és költséghatékonnyá vált. A LED-es világítási rendszer alig több mit 1 kW-ot fogyaszt, teljes üzem mellett. 

Fotó: Bujnovszky Tamás