Hírek

Hogyan világítsunk közlekedőt?

A közlekedő minden épület legforgalmasabb tere. A közlekedőn mindenki áthalad, bárhova is igyekszik, és a legtöbb esetben ez az a tér, mellyel először találkozunk belépés után. Íme néhány tipp a arra, hogyan alkalmazhatjuk a fényt, mint építészeti eszközt.


DIFFÚZ MEGVILÁGÍTÁS
Minden felület egyenletes megvilágítást kap, nincsenek árnyékok, sem kontraszt, minden részlet egyformán hangsúlyosan jelenik meg a térben.

folyoso vilagitas belight 3



DIREKT VILÁGÍTÁS LINEÁRIS PROFILBÓL

A süllyesztett profil összeköti az épület egészét, vezeti a szemet. A profilba integrált lámpatestek a talajt és az oldalfalat is megvilágíthatják, a jellemzően nem egységes fénymennyiség sajátos ritmust, játékot eredményez ezen felületeken.  E megoldással a mennyezet sötétebb lesz, mint az oldalfal és a talaj, ez pedig csökkenti a magasságérzetet. Ajánlott tehát olyan helyeken alkalmazni azt a megvilágítási módot, ahol aránytalanul magasnak érezzük a teret.

folyoso vilagitas belight 1

FIX SPOTOK
A mennyezetbe süllyesztett vagy rászerelt lámpatestek egyenletes fényhatást adnak, ajánlott a sűríteni a lámpakiosztást (így növelni a fénymennyiséget) a funkcióval bíró elemek, például ajtó, könyvespolc, lépcső  fölött.
folyoso vilagitas belight 2

FIX SPOTOK SZŰK SUGÁRZÁSI SZÖGGEL
Alapjaiban előző ponthoz hasonló fényhatás, de annál egy kicsivel intimebb hangulat. Butikhotelek, desighotelek jól bevált megoldása.
folyoso vilagitas belight 4

IRÁNYÍTOTT SPOTOK
Szuggesztív és irányítja a figyelmet, teátrálisabb fényhatás. Amennyiben szobrokat, festményeket kívánunk kiemelni, mindenképp billenthető, irányítható spotokat alkalmazzunk.



ÁLTALÁNOS + IRÁNYÍTOTT VILÁGÍTÁS
Kevert megoldás: lineáris fénysávokkal biztosítjuk az általános világítást, hangsúlyozzuk a tér nagyságát, az építészeti kialakítást, ezeket kiegészítvén pedig spotokat alkalmazunk az egyes részletek kiemelésére.

folyoso vilagitas belight 5